, че през 2021 г. интересът от страна на домакинства и

...
, че през 2021 г. интересът от страна на домакинства и
Коментари Харесай

Заради нулевите лихви: Расте интересът към взаимните фондове

, че през 2021 година ползата от страна на семейства и компании към другите форми за вложения във финансови принадлежности и ръководство на средствата им е доста засилен. 

" Практически нулевите лихви по обичайните банкови депозити дават мощен подтик на груповите схеми за вложение и общите активи на локалните фондове нарастват с повече от 840 млн. лева през годината ", се споделя в известие на банката, което отразява резултатите на дъщерното й сдружение " ДСК Взаимни Фондове ".

Отбелязано е, че активите на " ДСК Взаимни Фондове " се усилват със 171 милиона лв., което е най-голямото годишно изменение в историята им – растеж от съвсем 90% за дванадесет месечния интервал.

Взаимните фондове съставляват форма на групово вложение, при която парите на голям брой вложители се сплотяват, с цел да се вложат в разнообразни скъпи бумаги. Например акции, облигации, финансови принадлежности, деривати, търгувани на разнообразни пазари в целия свят.

При повишаване на цената на скъпите бумаги в портфейла на даден фонд, цената на дяловете, които вложителите са купили, също нараства. Когато следователно вложителят продаде дяловете си, той има облага. Доходността на един дял се пресмята от ръководещите сдружения и се разгласява на уеб страниците им.

В същото време лихвената статистика на Българска народна банка демонстрира, че през ноември средният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове е 0.09%, а по тези в евро понижава до 0.10 %. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на равнища от 0.00%, а междинните лихвени проценти по депозитите, контрактувани за прилагане след предупреждение в левове и в евро се резервират на равнища надлежно от 0.15% и 0.20 на 100.

" Инвеститорите би трябвало да имат поради, че цената на дяловете на фонд и приходът от тях могат да се намалят, облагата не е обезпечена и те поемат риска да не възстановят инвестицията си в цялостен размер. Инвестициите в дялове на фонд не са обезпечени от гаранционен фонд, основан от страната, или с различен тип гаранция. Бъдещите резултати от активността на фонда не са наложително свързани с резултатите от предишни интервали ", прецизират обаче от " Банка ДСК ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР